9,2
1.479 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Hilux-Land-Cruiser-HDJ80-exterieur-blauw-rood-linker-zijaanzicht.jpg

Dick en zijn liefde voor Toyota’s werkpaarden

Waarom Dick zijn Toyota Land Cruiser en Hilux omschrijft als een kudde ‘paarse koeien’.

Een ‘paarse koe’, kent u die uitdrukking? Een typisch voorbeeld van Amerikaanse beeldspraak waarmee men opmerkelijke en onderscheidende producten bedoelt. Die uitdrukking gebruikt ook ondernemer Dick Admiraal voor zijn trouwe Toyota Land Cruiser HDJ80 en zijn onverzettelijke Hilux. Werkpaarden op wielen, die Dick beschrijft als zijn eigen kudde ‘paarse koeien’. “Kenners weten dat je je juist met een Toyota onderscheidt van de massa.”

Dick-Admiraal-bij-zijn-Toyota-Hilux-Land-Cruiser-HDJ80-exterieur-blauw-rood-close-up.jpg
Beroemde metafoor

Het was de Amerikaanse dotcom-ondernemer en marketinggoeroe Seth Godin die ‘de paarse koe’ bedacht als populaire metafoor voor onderscheidende producten. Godins ideeën waren wereldwijd een bron van inspiratie voor ondernemers. Ook voor Dick Admiraal (58), die in zijn kledingwinkels altijd onderscheidend probeert te zijn.

De liefde voor Toyota begon voor Dick in de jaren ’90 tijdens een inkoopreis in Londen. “Daar stond ik nietsvermoedend voor een verkeerslicht te wachten. Toen keek ik naar de auto voor me en dacht: wat een mooie bak!” Het bleek een Toyota Land Cruiser van de 80-serie te zijn.

Mooi en robuust

Als autoliefhebber had Dick tot dat moment een voorkeur voor Italiaanse merken. Sterker nog: hij kende de Toyota Land Cruiser niet eens. “Maar ik vond het model zo mooi en zo robuust dat ik er meer over moest lezen. Zo leerde ik over de ultieme kwaliteit van de Land Cruiser, maar ook over de prijs: hij was erg duur, te duur voor mij op dat moment.” Dick toog naar zijn lokale Toyota dealer met een dringende mededeling: “Als je ooit een gebruikte HDJ80 binnenkrijgt, laat het me dan weten!”

Toyota-Hilux-Land-Cruiser-HDJ80-exterieur-blauw-rood-voorzijde-rijdend.jpg
Toyota-Hilux-Land-Cruiser-HDJ80-exterieur-blauw-rood-achterzijde.jpg
Geannuleerde Picnic

Daarna bleef het een paar jaar stil, totdat Dick in 1997 opnieuw bij de Toyota dealer belandde om een Toyota Picnic te bestellen voor zijn vrouw. “De Picnic leek ons de ideale gezinsauto, naast de Lexus die ik op dat moment had.” De bestelling sneuvelde al snel toen Dick van een kennis hoorde dat de dealer een grijze Land Cruiser HDJ80 uit 1993 had ingeruild. Daarop rende hij naar binnen, annuleerde de bestelde Picnic en zorgde ervoor dat de grijze HDJ80 de zijne werd. Dat lukte.

Robuuste werkauto’s

Niet alleen zijn Toyota Land Cruiser HDJ80 leidde bij Dick tot een voorliefde voor de oude, robuuste werkauto’s van Toyota. Het Britse tv-programma Top Gear probeerde – zonder succes – een Toyota Hilux te ‘vermoorden’. Dat raakte bij Dick een gevoelige snaar. “Ik vind het verschrikkelijk gaaf dat die auto al die ‘mishandelingen’ heeft overleefd”, vertelt Dick. “Toen ik op internet zag dat er in Polen een puntgaaf gerestaureerde Hilux uit 1983 werd aangeboden, ging ik meteen overstag. Die auto heb ik gekocht en hij is fantastisch: traag en luidruchtig, maar iedereen steekt een duimpje op als ze me zien rijden.”

Dick-Admiraal-bij-zijn-Toyota-Hilux-Land-Cruiser-HDJ80-exterieur-blauw-close-up-onder-motorkap.jpg
Toyota-Hilux-Land-Cruiser-HDJ80-exterieur-blauw-rood-voorzijde.jpg
25 jaar later

Zo groeide de kleine kudde ‘paarse koeien’, zoals Dick ze wel noemt. Na een kwart eeuw zijn Dick en zijn Toyota’s onafscheidelijk. Vooral de Land Cruiser heeft na 25 jaar en bijna 350.000 kilometer veel meegemaakt. “Intussen heb ik de auto laten overspuiten; ik hou enorm van rood. Maar het is al die jaren dezelfde trouwe gezinsbak geweest. Onze kinderen zijn er bij wijze van spreken in verwekt en opgegroeid. En toen we naar Spanje emigreerden, zijn we gewoon ingestapt en naar Spanje gereden.”

Bedrijfszeker

Tegenwoordig verdeelt Dick zijn tijd tussen Spanje en Nederland. Dat verklaart ook het Spaanse kenteken op de Land Cruiser. “We rijden regelmatig heen en weer. In al die jaren en kilometers heeft hij ons maar één keer in de steek gelaten: een gescheurde waterslang. Goed, ik zal eerlijk zijn: gisteren zag ik dat het rechter remlicht kapot is.”

Toyota-Hilux-Land-Cruiser-HDJ80-interieur-blauw-dashboard.jpg
Toyota-Hilux-Land-Cruiser-HDJ80-exterieur-blauw-diesel-4WD.jpg
In het hart gesloten

De Land Cruiser heeft niet alleen bij Dick een plek veroverd in zijn hart. Dat overkwam ook de rest van de familie Admiraal: zijn echtgenote, drie zoons en zijn dochter. “We noemen ’m hier thuis ‘de Tank’. Deze auto doe ik nooit, maar dan ook nooit meer weg. Het is een oerauto, niet kapot te krijgen. En juist omdat hij zo werktuigelijk is en geen status uitstraalt, vind ik ’m ook mooi. Daarmee onderscheid je je van de massa.”

Schitterende gedachte

“Ik weet dat het misschien niet rationeel is om deze auto’s zo mooi te vinden”, verzucht Dick. “Maar ze voelen aan alsof ze alles kunnen overleven. Dat is gewoon een machtig gevoel. Mijn bewondering voor het feit dat Toyota zulke steengoede en mooie producten kan bouwen is grenzeloos. Ik heb in mijn leven veel auto’s gehad, tot de duurste sportwagens aan toe. Maar voor de rit naar mijn werk stapte ik onbewust toch in m’n Toyota. Ik hoop dat m’n zoons dat over tientallen jaren nog steeds doen. Dat vind ik een schitterende gedachte.”

Dick-Admiraal-bij-zijn-Toyota-Hilux-Land-Cruiser-HDJ80-exterieur-rood.jpg
Inschrijven Toyota nieuwsbrief Meer over de Toyota Hilux Vraag proefrit aan