9,2
1.479 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-bZ4X-exterieur-grijs-rechter-voorzijde

Hoe werkt SEPP precies?

Uitleg Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren

De Nederlandse overheid ziet graag dat elektrisch rijden niet alleen voor de zakelijke rijders interessant is, maar ook voor particulieren. Daarom stelt de overheid een subsidie beschikbaar, genaamd SEPP. Die moet voor particulieren de financiële drempel bij het kopen of leasen van een elektrische auto verlagen. Dat geldt voor zowel de aanschaf van nieuwe als van gebruikte elektrische auto’s.

Wat is SEPP?

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (afgekort SEPP) is een regeling die alleen geldt voor particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto’s uit de kleinere en compacte middenklasse willen aanschaffen. Om elektrisch rijden voor meer mensen aantrekkelijker te maken, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een budget beschikbaar. In 2024 is er in totaal 87,4 miljoen euro beschikbaar. Vanuit deze subsidiepot kunnen particulieren de aanschafprijs of het leasebedrag van hun elektrische voertuig verlagen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het instapmodel van de Proace City Verso Electric of Toyota bZ4X.

Bekijk Proace City Verso Electric Bekijk bZ4X
SEPP-ProaceElectric-exterieur-driekwart-rechtsachter-img1-dlrsts.jpg
Op hoeveel subsidie heb ik recht?

De subsidiepot bestaat uit twee delen: het eerste en grootste gedeelte is bestemd voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s. In 2024 is dat 58 miljoen euro. Het tweede, kleinere deel is bedoeld voor de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s. Deze pot komt in 2024 uit op 29,4 miljoen euro. Voor 2024 is het subsidiebedrag dat een particulier ontvangt voor de aanschaf van een nieuwe elektrische personenauto 2.950 euro. Voor een gebruikte elektrische personenauto is dat 2.000 euro. Of de particulier de auto koopt of private leaset, maakt in deze niet uit.

SEPP-ProaceElectric-exterieur-detail-laadklep-img2-dlrsts.jpg
SEPP-ProaceElectric-interieur-dashboard-img3-dlrsts.jpg
Voorwaarden SEPP

Er is een aantal voorwaarden om recht te hebben op SEPP. Zo kom je alleen in aanmerking als je een koop- of leaseovereenkomst hebt afgesloten op of na 1 januari 2024. Verder moet de auto 100% elektrisch zijn met een minimale actieradius van 120 kilometer (WLTP), mag de prijs van die auto niet lager zijn dan 12.000 euro of hoger dan 45.000 euro en moet de auto daadwerkelijk als elektrische auto de fabriek verlaten hebben. Hij mag dus niet naar EV omgebouwd zijn.

Wanneer aanmelden?

Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan de subsidie aangevraagd worden. Vanaf 9 januari 2024 09:00 uur zijn de registers open voor aanvragen. Op vrijdag 27 december 2024 12:00 uur sluit de subsidiepot. Om een aanvraag te kunnen doen moet je in het bezit zijn van een DigiD en de koop- of leaseovereenkomst. De auto hoeft daarbij nog niet voor de deur te staan. De kans bestaat dat de subsidiepot van 87,4 miljoen euro tijdens het jaar leeg raakt. Daarom geldt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ Ben je te laat, dan vervalt helaas het recht op subsidie.

Wanneer de subsidie niet beschikbaar is, kun je je koop- of leaseovereenkomst annuleren. Belangrijk is wel dat je daarvoor een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst opneemt. Daarmee kun je de koop of lease annuleren in het geval je geen subsidie krijgt.

Toyota-exterieur-bZ4X-zijaanzich
SEPP-subsidie voor bZ4X

Ook de stoere en praktische batterij-elektrische Toyota bZ4X komt in de Active-uitvoering in aanmerking voor SEPP-subsidie voor particulieren. De bZ4X Active is er vanaf 45.995 euro, maar de fiscale waarde bedraagt 44.850 euro. Particulieren krijgen daardoor tot 2.950 euro subsidie in de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Metallic lak en Premium Metallic lak is tijdelijk inbegrepen in de prijs van de bZ4X Active.

Bekijk de Toyota bZ4X Toyota bZ4X private lease
Inschrijven Toyota nieuwsbrief Ontdek batterij-elektrische modellen Bekijk batterij-elektrische occasions